Samen werken aan individuele groei
Iedereen heeft talenten. Liggen die bij de één op het terrein van rekenen of taal, bij een ander zal dat wellicht meer op het creatieve vlak zijn.
Een belangrijke pijler in onze visie is hier oog voor te hebben. En er ook zo optimaal mogelijk aan tegemoet te komen uiteraard.
Want is het niet zo, dat ieder mens uiteindelijk keuzes zal maken die passen bij de specifieke talenten?
Bijvoorbeeld bij het kiezen van een beroep?
En is dat alleen al niet meer dan genoeg reden onze kinderen te helpen hun talenten optimaal te ontwikkelen?
Samen. U en wij. Zodat ieder kind individueel kan groeien, maar samen met anderen.
We geven daar op De Rolpaal op diverse manieren daadwerkelijk handen en voeten aan.
We zien uw kind
Uw kind is op De Rolpaal in goede handen. Vanuit deskundigheid volgen we iedere leerling nauwlettend in zijn of haar ontwikkeling. Zodat we kunnen bijsturen, uitdagen en coachen op het juiste moment. Door die ontwikkeling te monitoren, krijgen we een goed beeld van de leer- en instructiebehoeften van uw kind.
En bij die monitoring doen we tevens een beroep op u, onze ouders. Wat u bent immers ervaringsdeskundige nummer één , wanneer het om uw kind gaat. Samen hebben we oog voor de belemmerende en stimulerende factoren van uw kind. Wat helpt enorm bij de ontwikkeling en wat kan juist remmend werken? Een manier om de talenten in beeld te brengen èn er op in te spelen.
Dat is overigens niet hetzelfde als een opsomming van zaken die de leerling goed of minder goed kan. Het is daarbij juist een beschrijving van kindkenmerken, omgevingskenmerken en randvoorwaarden die van invloed zijn op de ontwikkeling.
Zo stellen we samen de speerpunten vast? Waar leggen we accenten? Waar bieden we extra ondersteuning en welke?
Om onze ervaringen, vragen en informatie te delen hanteren we op De Rolpaal...
Het Coachgesprek
Dit is een gesprek tussen leerling, ouders en leerkracht welke tenminste drie keer per jaar plaats vindt.
De input voor het gespek levert de leerling in de eerste plaats zelf. Door te vertellen wat hij kan en wat hij nog moeilijk vindt. Door aan te geven waar knelpunten liggen en waar het juist soepeltjes verloopt. Maar ook de ouders leveren input. Door aan te geven hoe zij de ontwikkeling van hun kind zien, waar zij kansen en bedreigingen zien en dergelijke. De leerkracht levert uiteraard ook input en is uiteindelijk ook degene die het plan opstelt. Vanuit de verantwoordelijkheid die zij draagt voor de ontwikkeling van zijn leerlingen.
Door een voortdurende evaluatie en bijstelling ontstaat een cyclisch proces.
Zo realiseren we een onderwijsconcept dat gericht is op gepersonaliseerd leren. Maatwerk.
We zijn immers nooit uitgeleerd?
Het Individueel Ontwikkelplan
De gemiddelde leerling bestaat natuurlijk niet. De ene leerling heeft extra ondersteuning nodig op één of meer terreinen, de ander extra uitdaging.
Geen kind, geen mens is hetzelfde...gelukkig.
Door, samen met u, uw kind in zijn ontwikkeling te volgen, spelen we optimaal in op de verschillen in leer- en instructiebehoeften.
In een individueel ontwikkelplan legen we voor elk kind vast wat de doelen en aandachtspunten voor de komende periode zijn.
Het Portfolio
De ontwikkeling van de leerlingen, het werk waar ze trots op zijn, het beeld dat ze van zichzelf hebben en wat de leerkracht van ze heeft zijn voorbeelden van zaken die de leerling vastlegt in zijn portfolio.
Het portfolio gaat twee keer per jaar mee naar huis en wordt besproken in het coachgesprek. Ook het individueel ontwikkelplan nemen we op in het portfolio.
Leerlingzorg
We werken gestructureerd aan de leerlingzorg. Dat begint met het gebruik van de juiste, genormeerde, observatie- en toetsinstrumenten. Instrumenten die we gebruiken om de ontwikkeling te monitoren en te analyseren. Waarom gaat dat ene aspect zo geweldig goed, waarom verloopt dat andere aspect stroever? Door op zoek te gaan naar antwoorden op deze waarom-vragen zijn we in staat zo optimaal mogelijk ondersteuning en uitdaging te bieden. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in instructies op een ander niveau, de inzet van extra middelen en de inzet van extra begeleiding. Vanuit de school zelf of met hulp van externen.
Dat geldt voor leerlingen die moeite hebben met een deel van de leerstof, maar ook voor leerlingen die juist extra verdieping en uitdaging nodig hebben.